Diğer Dinler : Putperestlik

Putperestlik Nedir ?

 Putperestlik, genel anlamda bir nesne, görüntü veya fikre tapım içeren bir dini uygulama, anlayış veya inançtır. Putperestlik farklı şekillerde tanımlandığı ve farklı çeşitleri olduğu gibi aynı zamanda, Türkçe’de, İbrahimi Dinler tarafından monoteist olmayan dinleri tanımlayan genel bir terim olarak, yani paganizm ile denk biçimde kullanılmıştır. Aynı zamanda bazen politeizm benzeri monoteizm karşıtı inanç yapılarını kastetmek için de kullanılır.
Not : Bu maddede paganizm ile eş anlamlı kullanımı değil, put ve bir dini uygulama, anlayış veya inanç olarak puta tapım anlamındaki kullanımı açıklanmaktadır. Paganizm başka bir yazımızda açıklanacaktır.
 Putperestlik, zaman zaman mutlak bir varlığa tapımın sadece bir şekli olarak ortaya çıkarken zaman zaman belirli bir inancın esasında, mutlak varlığın olmadığı durumlarda bir tür akide veya başlı başına bir inanç yapısı da olmuştur. İbrahimi Dinlerde putperestlik, puta tapmak yasaklanmıştır.
Not:İbrahimî dinler, tek tanrılı olup İbrahim’in soyundan gelen peygamberlere nispet edilen Ortadoğu kökenli dinlerdir. Kronolojik sırasıyla ibrahimi dinler Musevilik, Hıristiyanlık, İslam’dır.

Etimoloji ve Tanımlar

Putperestlik,Farsçakökenli bir sözcük olan put sözcüğünden türemiştir.TDK‘ye göre putperestlik sözcüğünün tanımı şöyledir:“Puta tapma durumu, fetişizm.”}
Yine TDK’ye göre put sözcüğünün tanımı şöyledir:

Bazı ilkel toplumlarda doğaüstü güç ve etkisi olduğuna inanılan canlı veya cansız nesne, tapıncak, sanem, fetiş.“}

Eugene Goblet d’Alviella put terimini “bilinçli ve canlı sayılan” görüntü veya heykeller olarak tanımlamıştır; buna göre putperestliği de “bir görüntüyü insanüstü kişilik olarak görmek” hali ve uygulaması.} J.Goetz’in put tanımı ise daha farklı bir putperestlik tanımına yol açmaktadır, bu put tanımı şöyledir: “az veya çok yapısal bir tür tapınımın yöneltildiği herhangi bir materyal nesne“. Buna göre putperestlik de bu tapınım türü, şeklidir.}

Kuran’a Göre Putperestlik ve Ayetler

Putperestler, putları Allah’a yaklaştıran aracılar görüyor ve onlardan şefaat umuyorlardı dediğiniz zaman insanlar, ” Sen bir şey bilmiyorsun. Böyle değil  ” demektedir. Biz ne desek boş onlara yinede kendi doğrusuyla devam edeceklerdir . Umuyorum ki Allah’ın dediklerine uyarlar . Ayetler bu konu hakkında:


Rum=13:- Onların, Allah’a koştukları ortaklardan kendileri için şefaatçılar da olmayacaktır. Artık onlar ortak koştukları şeyleri de inkar ederler.

Demek ki putları şefaatçi olarak görüyorlardı ki,Allah onların şefaatçi olmayacaklarını söylüyor.

Yunus=18:- Allah’ı bırakıp, kendilerine ne zarar, ne de fayda verebilecek şeylere tapıyorlar ve “İşte bunlar Allah katında bizim şefaatçılarımızdır” diyorlar. De ki: “Siz, Allah’a göklerde ve yerde onun bilmediği bir şeyi mi haber veriyorsunuz!? O, onların ortak koştukları şeylerden uzaktır, yücedir.”

Bu ayet tartışmaya yer bırakmayacak şekilde,putperestlerin putlarından şefaat umdukları gerçeğini ortaya koyuyor.

Yasin=23:- “Onu bırakıp da başka ilahlar mı edineyim? Eğer Rahmân bana bir zarar vermek istese, onların şefaati bana hiçbir fayda sağlamaz ve beni kurtaramazlar.”

Zümer=43:- Yoksa Allah’tan başka şefaatçiler mi edindiler? De ki: “Hiçbir şeye güçleri yetmese ve düşünemiyor olsalar da mı?”

Zuhruf=86:- Onu bırakıp taptıkları şeyler şefaat edemezler. Ancak bilerek hakka şâhitlik edenler şefaat edebilirler.

Bu ayetler yine şefaat umduklarını söylüyor ve bunun yanlış olduğunu dile getiriyor.Demekki putperestler putların şefaatine inanıyorlarki,Allah bunu yanlışlıyor.

“Putları Allah’a Yakınlaşmak İçin Aracı Olarak Görüyorlardı.”

Ahkaf=28:- Allah’ı bırakıp ona yakınlık sağlamaları için edindikleri ilahlar kendilerine yardım etseydi ya!? Aksine onları yüzüstü bırakarak uzaklaşıp kayboldular. Bu onların yalanı ve uydurmakta oldukları şeydir.

Bu ayetde açıkça görebildiğimiz gibi,putperestler Allah’ı bırakıp ona yakınlaşmak için ilahlar(putlar) edinmişler.

Nahl:20-21=Allah’ı bırakıp da taptıkları (putlar), hiçbir şey yaratamazlar. Çünkü onlar kendileri yaratılmışlardır.Onlar diriler değil, ölülerdir. Ne zaman diriltileceklerini de bilmezler.
Yunus:18=Onlar Allah’ı bırakıp kendilerine ne zarar ne de fayda verebilecek şeylere tapıyorlar ve: Bunlar, Allah katında bizim şefaatçılarımızdır, diyorlar. De ki: “Siz Allah’a göklerde ve yerde bilemeyeceği bir şeyi mi haber veriyorsunuz? Hâşâ! O, onların ortak koştuklarından uzak ve yücedir.”
Putperestler, Putlara taptıkları gibi onları Tanrı’ya yakınlaşmak için aracı ve şefaatçi olarak görüyorlardı.Bugün aynını Müslümanlarda yapar. Şeyh,Hocalar … vb onlara şefaat edeceklerini düşünmektedirler. Asıl acı gerçek Yüce Allah’ın gönderdiği elçinin şefaat edeceklerini düşünerek yaşarlar. Kuranı okumamışlar ya da sağdan soldan yarım yamalak bilgileri vardır . Diğer yazımızda görüşmek üzere , Yazımızın konusu “Paganizm” hakkında olacaktır.

Notlar

  1. *} TDK Güncel Türkçe Sözlük, putperestlik maddesi http://tdk.org.tr/tdksozluk/sozbul.ASP?KELIME=put TDK Güncel Türkçe Sözlük, put maddesi Gale Encyclopedia of Religion, Second Edition, s. 4357, Idolatry maddesi – orada belirtilen kaynakçada: Goblet d’Alviella, 1911, s.126 Gale Encyclopedia of Religion, Second Edition, s. 4357, Idolatry maddesi Dictionnaire des religions, M. Delahoutre, Idolâtrie, Paris, 1984

 

yaklaşık ByBrawe

Ayrıca kontrol

Şuayb ve Medyen Halkı

Şuayb ve Medyan Halkı hakkında ayetler, Konulara göre ayrılmış ayetler ve sıralanmış ayetler ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir